Vinkit hiusten kasvattamiseen

Mä henkilökohtaisesti rakastan pitkiä hiuksia. Mun mielestä mikään ei näytä paremmalta kuin pitkät, terveet ja paksut hiukset (kauniin hymyn lisäksi), ja siksi mä oon viimeisen vuoden aikana pyrkinyt saamaan eloa ja pituutta mun omaan hiuskuontaloon. 

En voisi ikinä kuvitella leikkaavani lyhyttä tukkaa, koska oon 100% varma että katuisin sitä. Oon kuitenkin tehnyt pariin otteeseen yhden virheen – hiusten vaalentamisen. 

Ensimmäisen kerran vaalensin hiuksia jo teini-iässä, ja tällöin se vaalentaminen oli oikeasti tosi radikaalia. Laitoin värinpoistoja ja tavoittelin sitä sen ajan platinablondia, ja olihan mulla vaalea tukka useamman vuoden ajan. Katson välillä noita mun tuon ajan hiuksia suoraan sanottuna kauhulla, koska ne näyttää aivan kamalalta. Noh, olin silloin nuori ja tyhmä, ja tulen aina laittamaan mun palaneet latvat ja purkkamaisen hiuslookin sen piikkiin. Ne jotka eivät näitä mun hiuksia ole päässyt todistamaan, voin laittaa näistä mun 2010-luvun kutreista kuvia tänne tulevaisuudessa kunhan pääsen vain mun vanhoihin kuviin käsiksi.

Toisen kerran lähdin vaalentamaan paria vuotta myöhemmin. Tällä kertaa mun viisaudessa ei ollut puutetta, sillä tein vaalennuksen pikkuhiljaa raidoituksilla ehkä noin vuoden ajan, ja tämän kaiken teki ammattitaitoinen kampaajani täällä Maltalla. Tässä kohtaa ongelmana oli kuitenkin se, että hiuksia leikattiin joka kerta ja jossain vaiheessa huomasin että mun miltei alaselkään saakka yltänyt tukka oli enää vain olkapäihin saakka. 

Mulla on siis ollut kahdesti edessä hiustenkasvatus prosessi, ja tässä postauksessa haluan kertoa mun omat henkilökohtaiset vinkit hiusten kasvattamiseen. Huomautuksena kuitenkin, että en ole mikään hiusalan ammattilainen ja nämä kaikki perustuu mun omiin kokemuksiin. Ne kaikki asiat jotka toimii mun hiuksiin, ei välttämättä toimi kaikille. 

8 vinkkiä pitkiin hiuksiin

Mun hiukset oli paljon lyhyemmät 1,5 vuotta sitten verrattuna nykyhetkeen. Ennen kuin me lähdetttiin meidän reppureissulle Aasiaan, kävin kampaajalla värjäämässä tyven tummemmaksi jotta hiusten värjäystä ei tarvitsisi miettiä lähitulevaisuudessa ollenkaan. Mun hiuksia myös tasoitettiin tällä samalla kampaajareissulla, ja musta tuntuu että pituutta lähti liikaa sillä mun hiukset oli lyhimmillään kuin koskaan. Parin kuukauden päästä tulee täyteen kaksi vuotta siitä kun oon viimeksi värjännyt mun hiuksia.

Alempaa näet kaikki ne asiat mitkä oon todennut toimiviksi hiusten kasvatuksessa. Kerro myös sun omat vinkit kommenttehin!

  1. Vaalenna aina kampaajalla tai vältä sitä kokonaan

Tämän sanon kokemuksen syvällä rintaäänellä. Älä vaalenna hiuksia värinpoistoilla kotona. En ole mikään kampaaja, mutta omien kokemuksien mukaan hiukset katkeaa ennen pitkää vaikkei se ensimmäisen kerran jälkeen tapahtuisikaan. Mun hiuksille paras vaihtoehto on se, että oon jättänyt vaalentamiseen kokonaan. 

Hiusten kasvaessa aion kuitenkin jossain vaiheessa käydä laittamassa raitoja, mutta blondia musta tuskin koskaan enää tulee.

  1. Pidä taukoa lämpökäsittelystä

Oon aika varma, että yksi mun tämän vuoden hiusten kasvupyrähdyksen salaisuuksista on se, että oon suoristanut ja lämpökäsitellyt mun hiuksia todella vähän. Totuin mun luonnonkiharoihin Aasiassa, jossa reissatessa suoristusrauta oli jäänyt suosiolla matkasta pois. Olin siis noin kolme kuukautta suoristamatta hiuksia, ja sama jatkui oikeastaan koko etätyöskentely vuoden ajan. Nykyään lämpökäsittelen hiuksia oikeastaan vain viikonloppuisin (lämpösuojan kanssa), ja muuten koitan pitää omat kiharat että hiukset saisi levätä mahdollisimman paljon. Ja nyt kun omat hiukset on kasvanut, omia luonnonkiharoitakin sietää enemmän kun ne eivät pääse enää niin pörrölle.

  1. Leikkaa latvoja maltillisesti

Vaikka hiustenkasvatuksessa hiusten leikkaaminen ei varmasti kuulosta houkuttelevalta, suositellaan sitä kuitenkin melkein jokaisessa hiustenhoito-oppaassa. Mun hiukset on edelleen välillä tosi kuivat, ja haluan että mun hiukset leikataan aina takaa tasaiseksi aina muutamien kuukausien välein. Liian usein hiuksia ei kuitenkaan kannata leikata, joten leikkuuväli kannattaa pitää aika pitkänä, ja mennä sitten vasta kun on aivan pakko. Nyt en ole edes käynyt kampaajalla yli vuoteen, mutta onneksi meidän perheestä löytyy kaksi koulutuksen saanutta parturikampaajaa, joten oon saanut hiustentasoitukset kun niitä on tarvittu. 

  1. Käytä kosteuttavaa hiusmaskia

Mun hiukset on melko kuivat, ja siksi koitan käyttää joka viikko kosteuttavaa tehohoitoa. Tällä hetkellä oon käyttänyt mun ikuista lempparia, Aussien 3 minute Miracle -tehohoitoa. Mulla on ollut myös silloin tällöin Avonin hiusöljy käytössä, mikä on ollut yksi mun lempituotteista jo useiden vuosien ajan. 

  1. Liiku riittävästi ja syö terveellisesti

Tämä pätee varmasti kaikkeen mikä ihmiskropassa toimii. Mä oon liikkunut aika innokkaasti koko viime vuoden, ja musta tuntuu että osa mun nopeasta hiusten kasvusta johtuu siitä. Kun ihminen liikkuu, se boostaa yleistä terveyttä ja siinä samalla myös verenkiertoa, mikä taas auttaa hiuksia kasvamaan. Mun mielestä hyvinvoinnista huolehtiminen on kaikessa tärkeää, joten miksipäs se ei olisi sitten hiusten kasvattamisessa. 

  1. Varmista että saat tarvittavat vitamiinit ja muut ravintoaineet

Terveellisesti syöminen auttaa jo paljon, mutta tarjolla on myös monia erilaisia vitamiineja hiustenkasvun lisäämiseksi. Näitä on useita, kuten proteiini, C-vitamiini, Biotiini ja monet muut vitamiinit ja ravintolisät. Itse olen käyttänyt lähinnä vain proteiinia ja yrittänyt syödä mahdollisimman terveellistä ja itse tehtyä ruokaa. 

  1. Vältä tiukkaa ponnaria

Mä pidän aika usein ponnaria, mutta suosin ehkä enemmän isoja ja pehmeitä ohuiden hiuslenkkien sijaan. Liian tiukan ponnarin käyttö rasittaa hiuksia, ja voi näin aiheuttaa hiusten katkeilua. 

  1. Juo vettä

Tätä tuskin voisi toitottaa tarpeeksi. Veden juonti on liikunnan ja terveellisen ruokavalion lisäksi yksi asia, mikä kannattaa ottaa huomioon paitsi hiusten kasvun, myös koko kropan toiminnan vuoksi. Juomalla vettä boostaat oman kropan terveyttä, mikä vaikuttaa selkeästi myös hiusten laatuun ja kasvuun. Mun vinkki  on pitää aina vesilasi työpöydällä tai vesipullo matkassa, joista tulee hörpittyä aina päivän mittaan ihan huomaamatta. 

Oon kuullut myös muutaman muun toimivan kikan hiusten kasvatukseen, joita en ole itse kuitenkaan vielä kokeillut. Yksi niistä on risiiniöljjy. Tätä oon itseasiassa kokeillut kulmakarvojen kasvatukseen onnistuneesti, joten uskon sen toimivan hyvin myös hiusten kasvatukseen. 

Hiusten kasvatuksessa kannattaa aina muistaa, että meillä jokaisella on erilainen hiuslaatu ja kasvunopeus. Kaikilla ei välttämättä kasva hiukset olkapäitä pidemmälle, ja joillain hiukset kasvaa ilman erillisiä poppaskonsteja. Kannattaa kuitenkin löytää itselle ne sopivat keinot pitää hiukset terveinä. Mun tärkein vinkki on se, että mitä paremmin pidät itsestäsi huolta, sen paremmin sun hiuksetkin voi. Plussana tietenkin myös se, että antaa hiusten olla rauhassa suurimman osan ajasta, eikä käsittele niitä liikaa värinpoistoilla ja lämpökäsittelyillä.

Toivottavasti tästä oli apua, ja laita ihmeessä myös sun vinkit jakoon alla olevaan kommenttiboksiin! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *