Mun mielipide

”Vähä oot lauta.”

Tällä kerralla halusin puhua tärkeämmästä ja ehkä hieman surullisesta aiheesta, nettikiusaamisesta sekä tietenkin siihen samaan syssyyn itsetunnosta. Kerron mun mielipiteitä ilkeistä kommenteista, jaan hieman omia kokemuksia ja kerron tarkemmin mun omasta itsetunnosta. Tämä taitaa olla kaikista henkilökohtaisin postaus mun koko blogihistorian aikana. Toivottavasti tykkäätte ja mikäli aihe herättää keskustelua, mulle saa aina laittaa viestiä joko blogin kommenttiboksiin tai vaikka Instagramin puolella.

Mun mielipide nettikiusaamisesta

Tänä päivänä netti on pullollaan negatiivisia ihmisiä, jotka purkaa oloaan somevaikuttajiin, bloggaajiin, vloggaajiin ja muihin julkisuuden henkilöihin. On tosi surullista seurata kuinka monet, myös aikuiset ihmiset purkaa pahaa oloaan toisen postaukseen. Mun on vaan jotenkin tosi vaikeaa käsittää, että miten joku ihminen sortuu haukkumaan tai tietoisesti yrittämään tuottaa toiselle ihmiselle pahaa oloa. Onko se sitten kateutta, pahaa oloa tai mitä tahansa – mä en ainakaan itse ikinä oo hyväksynyt tai tule hyväksymään toisten haukkumista ja kiusaamista olipa se sitten somessa, koulussa, kotona tai työpaikalla.

‘’Syö jotain, oot niin laiha.’’

Kun aloitin bloggaamisen, ilkeät anonyymit olivat tuttua tavaraa blogien puolella. Vaikka mun blogi ei mikään todella suuri tuolloin ollut, sain silti paljon kommentteja, sekä positiivisia että negatiivisia. On myös itsestään selvää, että rakentava kritiikki on aina enemmän kuin ok. Sen vain huomaa milloin kommentti on tarkoitettu tuottamaan toiselle ihmiselle pahaa oloa.

Monesti kuulee monien vaikuttajien puhuvan ilkeistä ja kommenteista ja siitä, että kovan kuoren kasvettua niihinkin on mahdollisuus tottua. Asia saattaa olla näin, mutta mun mielestä sen ei kuuluisi olla. Mun mielestä kenenkään ei tarvitse olla kenenkään roskakori, johon ihmiset voivat suoltaa pahaa oloaan haukkujen muodossa. Ei tutuille eikä tuntemattomille ihmisille.

‘’Miks oot noin ylimielinen?’’

En usko että kaikki niitä ilkeitä kommentteja lähettävät ihmiset ovat pahoja ja empatiakyvyttömiä ihmisiä. Toivon että jokainen meistä miettisi miten muita ihmisiä kunnioitetaan ja sitä että maailmassa on paljon suurempiakin ongelmia kuin se, että sillä yhdellä vaikuttajalla on sun mielestä ärsyttävä puhetapa tai se että toinen on laittanut vähän liikaa huulifillereitä. Kaikkien tekemisestä ei tarvitse tykätä ja se on ihan ok. Onneksi tänä päivänä on niin paljon valikoimaa mistä valita, ja näin voit helposti klikata vain unfollow-nappia jos jonkun sisältö ei miellytä.

Jos sä oot ikinä kommentoinut jollekin ilkeästi, miksi teit sen?

Omia negatiivisempia kokemuksia

Kaikki tämän postauksen lainausmerkeissä olevat kommentit on niitä lausahduksia, joita oon saanut joko blogin puolella, koulun tunnilla tai päin naamaa. Oon tietenkin päässyt näistä jokaisesta yli, mutta halusin laittaa kuitenkin muutaman esimerkin omista kokemuksistani.

Harvemmin muistetaan, että myös laihuudesta huomauttelu saattaa osua arkaan paikkaan. Ennen kuin lähtee kommentoimaan toisen ulkonäköä, olipa kilot kasvaneet tai vähentyneet, kannattaa ensin miettiä että asian takana voi olla mitä tahansa. Kyseessä voi olla aina esimerkiksi sairaus, stressi, masennus tai mikä tahansa muu, joka ei kaikille edes kuulu. Mä olin nuorempana luonnostaan tosi laiha, mistä mä sain kuulla jatkuvasti. Mulle ei myöskään kehittynyt oikeastaan minkäänlaista rintavarustusta, mikä mua ahdisti tuohon aikaan aika paljon. Muistan myös, että ATK:n tunnilla yksi meidän luokan pojista lähetti mulle pokkana viestin jossa luki ‘’Vähän oot lauta’’. Nykyään tuo vain naurattaa, mutta eihän tuo 7-luokkalaisen mielestä kivalta tuntunut.

‘’Sanon ihan suoraan, se näyttää kamalalta kun yritätte jotain’’

Kun aloin lähestymään 18-vuoden ikää, mulla alkoi olla aika paljon itseluottamusta ja en jaksanut hirveästi enää miettiä että mitä muut musta ajattelee. Ravasin baareissa (aivan kuin miljoonat muut tuon ikäiset tytöt), kävin tanssimassa yhdessä suuremmassa tapahtumassa ja kirjoittelin samaan aikaan blogia. Jostain syystä pienellä paikkakunnalla mun ja mun ystävän hauskanpito aiheutti paljon närkästystä ja tällöin sain paljon vihaa mun pariin eri postaukseen. Mua haukuttiin tosi paljon ylimieliseksi, ‘’huomionhakuiseksi’’ ja näistä syistä hyvin typerän näköiseksi. Jostain syystä mua ei kuitenkaan koskaan nuo kommentit haitannut, koska tiesin tasan tarkkaan että mulla on sen verran itseluottamusta ja halua nauttia omasta nuoruudesta että en aio sen valua hukkaan vain koska muutama ihminen ei tykännyt mun tekemisistä. Onneksi en välittänyt, sillä noita vuosia muistelen varmasti vielä kiikkustuolissa.

Mun itsetunto tänä päivänä

Mulla on mun mielestä erittäin terve ja hyvä itsetunto tänä päivänä. Musta tuntuu että oon saanut tosi hyvän ja turvallisen kasvatuksen, jonka ansiosta oon saanut rauhassa kehittyä ja olla juuri sellainen kuin haluankin olla. Ilkeät kommentit toki aina kirpaisee, mutta en usko että mua enää haittaisi ihmisten eriävät mielipiteet musta. Kaikkia ihmisiä ei ole mahdollista miellyttää, ja ihmisillä tulee aina olemaan neuvoa tai tarve arvostella muiden tekemisiä. Se, että ihmisten täytyisi oppia käyttäytymään on sitten toinen juttu.

Vaikka mulla on edelleen pienet tissit ja yksi vino hammas, en oo missään vaiheessa ajatellut että se vaikuttaisi siihen miten ihmiset mut näkee. Ulkonäköä voi aina korjailla jos jokin häiritsee, mutta mun mielestä paremmuuden tavoittelu on siihen väärä lähtökohta. Mun oma mielipide on se, että itsetunnon täytyy lähteä sieltä sisältä eikä ulkoa, ja jos se on kunnossa niin sitten on ok lähteä muokkailemaan niitä ulkoisia piirteitä. Voin tehdä joskus erikseen postauksen mun mielipiteistä ulkonäön muokkaamiseen ja kauneusleikkauksiin liittyen mikäli siihen löytyy kiinnostusta.

Haluan myös vielä mainita erikseen sen, että vaikka mä tästä aiheesta kirjoitankin, en kanna näillä mun haukkujille minkäänlaista kaunaa. Mun mielestä on vaan tosi tärkeää puhua tästä aiheesta, sillä nettikiusaamista on niin paljon ja sit tulee varmasti olemaan vielä tulevaisuudessa. Joskus saatan lueskella erilaisten julkisuuden henkilöiden kommenttiosiota, ja mua jotenkin ahdistaa kuinka sairaita juttuja jotkut ihmiset laittavat. Toivottavasti ajan kanssa tilanne kuitenkin etenisi parempaan suuntaan ja ihmiset voisivat olla ystävällisiä toisilleen sekä kasvotusten että somen puolella.

Jos sua kiusataan koulussa, töissä, somessa tai missä tahansa, puhu siitä jollekin. Netistä löytyy myös paljon erilaisia kiusaamista vastustavia sivustoja, organisaatioita ja artikkeleita, joiden kurkkaaminen on mun mielestä jo loistava askel. Kenenkään ei tarvitse sietää toisten ilkeitä kommentteja, ei missään tilanteessa.

Ollaan kaikki toisillemme kilttejä ja ei tehdä väkisin suurempia ongelmia kuin tässä maailmassa jo valmiiksi on. Ennen kuin menet kirjoittamaan toiselle jotain ilkeää, mieti että voisiko asian sanoa kauniimmin ja jos ei, älä kirjoita yhtään mitään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *