Motivaatio

Kuinka mä säästän rahaa?

Mä olin nuorempana tosi huono säästämään. En oo koskaan ollut mikään ‘’törsääjä’’ ja varojen yli eläjä, mutta mun kesätöistä, ylioppilasrahoista sekä vakkarityön ensimmäisten vuosien palkoista ei oo jäänyt kieltämättä säästöön pennin pyörylää. En oo ihan varma mitä mieltä oon siitä, että miten käytin rahaa tuohon aikaan. Toisaalta on hyvä että elin täysillä elämääni, mutta toisaalta mua taas ärsyttää etten voinut laittaa edes muutamia kymppejä säästöön tulevaisuutta varten.

Ensimmäiset tienestit puutarhurina

Mä en tule mistään älyttömän varakkaasta perheestä, vaikka ei sitä oo myöskään tarvinnut elää missään todellisessa köyhyydessäkään. Mun ja mun sisarusten on kuitenkin pitänyt tienata rahat aina itse, josta uskon mun kovan työmoraalin saaneen alkunsa. Menin kesätöihin heti kun vain pääsin, ja oon ollut siitä lähtien aina töissä jollain tavalla – olipa se sitten kesätöitä tai sitten myöhemmin vakituisempaa työntekoa.

Mun ensimmäinen työpaikka oli kaupungilla puutarhahommissa noin 13-vuotiaana, ja muistan edelleen kuinka ylpeä olin mun ensimmäisestä 500€ palkasta. Seuraavina kesinä tein töitä siivoojana ja ennen ulkomaille muuttoa keräsin työkokemusta vielä Tuurin kyläkaupan lastenvaate osastolta. Aloitin Betssonilla vuonna 2015, ja oon ollut vakituisesti töissä eri firmoissa aina siitä lähtien – eli tämän postauksen kirjoitushetkellä jo kuuden vuoden ajan. Tällä hetkellä teen töitä affiliate-markkinoinnissa SEO-konsulttina, ja oon tosi onnellinen siitä mihin oon päätynyt näiden useiden vuosien jälkeen.

5000€ puolessa vuodessa

Mun suhde rahaan muuttui hieman kun aloin suunnitella reppureissua Aasiaan yhdessä mun poikaystävän kanssa. En ollut koskaan aiemmin saanut säästettyä suurempia summia rahaa, mutta tuo vuosi toi säästämiselle aivan uuden merkityksen. Sain kerättyä noin 5000 euroa noin puolessa vuodessa, mikä sai mut ymmärtämään ettei rahan säästäminen olekaan niin hankalaa kuin sen olin aiemmin kuvitellut. Tää mun ensimmäinen säästökokemus sai aikaan sen, että tänä päivänä mulla on pakko olla aina tietty summa säästössä. Se helpottaa myös sitä, että rahaa saa kerättyä sinne lisää joka kuukausi.

Mun vinkit säästämiseen:

Päätä mihin haluat säästää

Kun aloin säästämään ensimmäistä kertaa suurempaa summaa rahaa, oli mulla selkeä visio mihin sitä tarvitsen ja milloin summan täytyy olla koossa. Lyötiin mun poikaystävän kanssa suunnitelmat lukkoon reppureissun ajankohdasta, ja aloin siirtämään rahaa tietyn summan sivuun kuukausittain. Ajatus siitä, mihin rahaa keräsin motivoi mua niin paljon enemmän säästämään kuin se, että säästäisin rahaa ‘’vain’’ tulevaisuutta varten.

Avaa erillinen säästötili

Tämä on aika itsestäänselvyys, mutta listaan sen tähän kuitenkin. Mulla on itsellä ollut pitkään kolme eri tiliä. Yksi niistä on pidempiaikainen säästötili, eli kasvutuotto, josta rahaa on mahdollista siirtää ilmaiseksi vain kolme kertaa vuodessa. Lisäksi mulla on käyttötili sekä yksi ylimääräinen tili, joista jälkimmäisessä pidän kaikki ne rahat joita en tarvitse juuri sillä hetkellä. Mua auttaa tosi paljon se, että pystyn kategorioimaan asioita ja siksi oon halunnut tehdä sen myös mun säästöille.

Laita rahaa sivuun joka kuukausi

Mä siirrän säästöön rahaa tavallisesti heti palkan tultua tilille. Tällöin siirrän pienemmän summan, ehkä noin 200-300 euroa, jotta voin olla täysin varma pärjääväni koko kuukauden tilille jäävällä summalla. Jos kuukauden lopussa mulla on jäänyt ylimääräistä rahaa, saatan jättää ne tilille tarpeellisia ostoksia varten tai sitten puolestaan siirtää ne myös säästöihin.

Aloita sijoittaminen

Olin yrittänyt avata sijoitustiliä yli vuoden ajan, mutta se ei ollut valitettavasti mahdollista Maltalta käsin. Kun me muutettiin takaisin tänne Ruotsiin, sain vihdoin ja viimein avattua oman tilini Avanzaan ja pääsin sijoittamaan mun säästöjä eri kohteisiin. Mulla ei pitkää kokemusta tästä vielä ole, mutta voin kertoa sijoittamisesta sitten tarkemmin kun oon päässyt enemmän jyvälle koko hommaan. Voin kuitenkin jo ilman pitkää kokemusta sanoa, että avaa säkin se sijoitustili. Paljon parempi laittaa ne säästöt kasvamaan johonkin kuin jättää ne perinteiselle säästötilille.

Kokkaa kotona aina kun vain pystyt

Mun mielestä tää on yksi oleellisimmista asioista säästämisessä. Jos mä tilaan viikoittain ruokaa tai käyn tosi paljon ulkona syömässä, silloin on tosi hankala laittaa yhtään rahaa jemmaan. Tämä oli ehkä mun suurin ongelma mun Maltalla asumisen ensimmäisinä vuosina. Mä en oikeastaan koskaan kokannut kotona, vaan söin lounaan tavallisesti ulkona viikonlopun illallisia unohtamatta. Tänä päivänä syödään oikeastaan aina kotona muutamia kertoja lukuunottamatta, ja voi vitsit miten halvaksi se loppupeleissä tulee. Ja terveellisemmäksi.

Älä ajattele rahasta negatiivisesti

Uskooko kukaan muu vetovoiman lakiin? Mun mielestä se pätee suuresti rahaan ja siihen kuinka se sun luo tulee. En usko että raha tulee pelkällä ajatuksenvoimalla vaan sillä, että teet ahkerasti töitä sen eteen ja pidät huolen siitä ja pidät positiivisen asenteen sitä kohtaan.

Näiden asioiden lisäksi koitan vältellä turhien vaatteiden ostamista, ja tarkistaa etten maksa suuria summia erilaisista suoratoistopalveluista tai muista sovelluksista. On tosi tärkeää nähdä mihin kaikkeen tuhlaa rahaa, ja alkaa sitten karsia niitä tarpeettomia menoja pois.

Tulevaisuuden unelmia

Oon tänä päivänä aika innoissani säästämisestä. Mulla on monia eri unelmia joita varten haluan säästää rahaa, ja ne motivoi mua päivästä toiseen. Säästän tällä hetkellä rahaa oikomishoitoon, matkustamiseen ja pidemmällä tähtäimellä meidän omaan asuntoon. Näiden lisäksi koitan myös säästää vieläkin pidemmällä tähtäimellä mun tulevaisuuteen ylipäätänsä. Säästäminen saattaa tuntua tylsältä, mutta kun alkaa nähdä kuinka ne säästöt kasvaa siellä tilillä joka kuukausi, jää siihen helposti myös koukkuun.

Mitkä on sun parhaat säästövinkit?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *