Motivaatio

Mun aamurutiinit – Näin mä teen aamusta päivän parhaan hetken

Oot varmaan joskus kuullut aamurutiineista ja niiden tärkeydestä? Aamurutiineilla on mahdollista saada päivästä tehokkaampi, mikä taas auttaa saamaan sua askeleen lähemmäksi niitä omia tavoitteita. Erilaisia vinkkejä löytyy jos minkälaista, mutta tosi harva saa tai ylipäätänsä haluaa saada kaikki erilaiset meditoinnit, treenailut ja päiväkirjaan rustailut mahtumaan omaan aamuunsa, ja ei missään nimessä tarvitsekaan. Mun mielestä kaikista tärkein asia on se, että saa aamuihin jotain sellaista, mikä tekee heräämisestä mielekkäämpää. Jotain sellaista, milloin saa nauttia hetken hiljaisuudesta, omasta ajasta sekä siitä faktasta, että koko päivä on vielä edessä.

Aamurutiinit ovat yksi menestyksen kulmakivistä

Aivan kuin jo aiemmin tuossa mainitsin, monet self help -kirjat, podcastit ja muut inspiraationlähteet kehottavat täyttämään aamurutiinit aina niillä tietyillä asioilla menestyksen boostaamiseksi. Kehotuksiin kuuluu niin pikatreenejä, meditaatiota kuin päivän suunnittelemistakin. Oon itse lukenut aika monia kirjoja, ja kuunnellut monien eri mentoreiden mielipiteitä asiasta, ja yleensä vinkeistä löytyy aina ne samat asiat.

Sanotaan, että kaikki menestyneimmät ihmiset ovat sisällyttäneet seuraavat asiat aamurutiineihinsa:

 • Mahdollisimman aikainen herätys
 • Vesilasillinen heti herättyä
 • Meditaatio, pieni treeni ja kirjan lukemista
 • Päiväkirjan kirjoittaminen
 • Uuden asian oppiminen
 • To-do listan laatiminen

Oon itse testannut näistä jokaista, mutta mä en itse ainakaan henkilökohtaisesti jaksa tehdä aamurutiinia, joka menee loppupeleissä pelkäksi suorittamiseksi. On kuitenkin tutkittua, että näiden rutiinien avulla on mahdollista saada päivästä paljon tehokkaampi, ja siksi oon koittanut mahduttaa edes joitain asioita omaan aamuuni. Hetken pyörittelyn jälkeen niistä on syntynyt aamurutiini, joka sopii juuri mulle ja tähän elämäntilanteeseen.

Mun omat aamurutiinit

Mulle aamu on sitä aikaa, jolloin oon kaikista produktiivisin ja energisin, ja silloin voisin tehdä vaikka mitä. Joskus toivon, että aamu jatkuisi pidempään, sillä viimeistään lounaan kohdalla mun motivaatio alkaa laantua, ja iltaa kohden mun on tosi hankalaa saada enää mitään aikaiseksi. Oon koittanut kehitellä itselleni erilaisia rutiineja, jotka tosin vaihtuvat aina välillä, eli aivan täysin samoja asioita ei mun jokaiseen aamuun kuulu.

Kaava on kuitenkin sama; ihonhoito, aamupala, kahvi sekä oma aika.

Koska teen kotoa töitä, mulle näiden arkirutiinien luominen on varmasti paljon helpompaa kuin monille töihin lähteville tai vuorotyötä tekeville ihmisille. Musta on vaan tärkeetä, että löytää itselleen sen sopivan tavan keskittyä itseensä aamulla (tai heti heräämisen jälkeen), eikä sen aamurutiinin tarvitse sisältää kaikkea sitä, mitä erilaiset self help -kirjat ehdottavat.

Mun aamu näyttää tällä hetkellä tältä:

Herään noin kello 7 ja puoli kahdeksan välillä. Joskus saatan herätä puoli seitsemältä, mikäli oon onnistunut menemään aikaisemmin nukkumaan. Mulle uni on kuitenkin ihan älyttömän tärkeetä, sillä jos nukun vähänkin liian huonosti, musta tuntuu että mun koko päivä menee sitä väsymystä vastaan taistellessa. Tämän takia en ole lähtenyt tavoittelemaan mitään aamu 5 clubin jäsenyyttä, sillä tiedän että musta ei olisi siihen – ainakaan tällä hetkellä. Mä tarvitsen mun pitkät ja virkistävät unet.

''It's not enough to just hope for a happy and healthy life; it's a combination of mindset, routines, and habits working together that will get you there.'' 

- Robyn Conley Downs

Heräämisen jälkeen suuntaan suoraan vessaan, pesen kasvot ja hoidan kaikki ihonhoitorutiinit. Tämän jälkeen siirryn keittiöön, laitan kahvit ja puurot tulille, ja syön kaikessa rauhassa.

Kun oon syönyt, saatan tehdä jotakin näistä asioista aamukahvin yhteydessä:

 1. Luen kirjaa
 2. Katson ruotsalaista aamu TV:tä
 3. Kirjoitan blogia

Tämän jälkeen suuntaan töihin. Mulla on onneksi joustavat työajat, jolloin voin aloittaa työt oikeastaan milloin tahansa ennen kello yhdeksää. Koitan kuitenkin aina aloittaa mahdollisimman aikaisin, sillä kuin jo aiemmin sanoin, oon aamulla kaikista tehokkaimmillani aina siihen lounaaseen saakka.

Mun aamurutiinin tavoitteena on tehdä jotain sellaista, josta voin oppia jotain. Jos luen kirjaa, luen joko ruotsiksi tai puolestaan sellaiseen aiheeseen liittyvää, jossa voin kehittyä. Oon aloittanut ruotsalaisen TV:n katselun myös siitä syystä, että oppisin ruotsia sitä kautta. Blogin kirjoittaminen on kuin päiväkirjan kirjoittamista, ja siitä syystä haluan joskus omistaa mun aamut myös jonkun postauksen kirjoittelulle – tulinpa julkaisemaan sitä tai en.

Paras lisäys omaan aamurutiiniin – To Do -lista

Mun aamurutiineihin kuuluu myös se, että kirjoitan aina paperille mun päivän To Do -listan. Kun päivän suunnitelma on tehty valmiiksi, työt on paljon helpompi aloittaa, ja saan paljon enemmän aikaiseksi kuin mitä saisin ilman sitä. Tällä listalla on myös suuri merkitys siihen, millainen olo mulla on päivän päättyessä. Enkä tarkoita sitä, että kuinka monta tehtävää oon saanut listalta ruksattua, vaan sitä, että mulla on ollut jotain tavoitteita joita kohti oon päivän aikana saavuttaa. Tunne siitä, ettei aika ole mennyt millään tavalla hukkaan, saa mulle rauhallisen olon. Nukahtaminenkin on niin paljon helpompaa, kun voi vain ajatella tehneensä tarpeeksi päivän aikana eikä olisi tarvinnut tehdä yhtään enempää.

Me kaikki saatetaan joskus löytää itsemme laiskottelemasta, kuten skrollaamasta sosiaalista mediaa ilman minkäänlaista tarkoitusta. Jos joskus huomaan tekeväni jotain tällaista ”turhaa”, otan samantien mun listan käteen ja katson mitä kaikkea mun oli päivän aikana tarkoitus tehdä.

Ja ei, mä en melkein koskaan saa ruksattua niitä kaikkia asioita mun listalta tehdyksi. En kuitenkaan ota siitä sen suurempaa stressiä, sillä suurin osa listan asioista tulee kuitenkin tehtyä, ja osa asioista ei ole lopulta edes niin tärkeitä. Ne voi siirtää vaikka seuraavan päivän listalle heti ensimmäiseksi.

''On the one hand, we all want to be happy. On the other hand, we all know the things that make us happy. But we don't do those things. Why? Simple. We are too busy. Too busy doing what? Too busy trying to be happy.''

- Matthew Kelly

Parhaat aamurutiinit – 10 omaa suosikkia

Oon testaillut erilaisia juttuja mun aamurutiiniin muutamien vuosien varrella, ja jotkut niistä on nousseet suosikiksi ylitse muiden. Listasin alle 10 mun lempparia, josta voit ottaa inspiraatiota omaa rutiinia varten!

 1. Ihonhoito
 2. 10 minuutin jooga
 3. Kahvi ja kirja
 4. Monipuolinen aamupala
 5. Lasi vettä
 6. Kävely – tai juoksulenkki
 7. Päivän suunnittelu
 8. Päiväkirjan kirjoittaminen
 9. Puhelimen pois jättäminen
 10. Oman lempparijutun tekeminen

Joogaaminen on mun mielestä ehkä paras tapa aloittaa aamu. Oon kuitenkin jättänyt sen mun tän hetken aamurutiinista pois, koska oon alkanut käymään joogatunneilla ja musta tuntuu etten halua joogailla kyllästymiseen asti. Suosittelen sitä kuitenkin kaikille, etenkin niille joilla on herätessä paikat jumissa. Lisäksi joogan yhteydessä voi myös tehdä nopean mediaatio – tai hengitys -harjoituksen, joista molemmat parantavat hyvinvointia ja antavat virkistävän startin päivän alkuun.

Motivaatiota heräämiseen aamurutiineilla

Jos sun aamut tuntuu aina jotenkin samalta ja harmaalta, ja kaipaat motivaatiota heräämiseen, mä suosittelen omien aamurutiinien laatimista enemmän kuin mitään muuta. Mäkään en aina oo ollut aamuihminen, mutta kun sain raivattua aamuihin omaa mielekästä aikaa, tuli aamuista valehtelematta mun lemppariaika päivästä. Ymmärrän, että erilaisten rutiinien keksiminen kiireiseen aamuun saattaa olla tosi hankalaa, mutta jos herää vain 10 minuuttia aiemmin, saa aamuun mahtumaan jo muutaman sivun hyvää kirjaa, telkkarin katsomista, uuden asian opettelua, venyttelemistä ja paljon muuta. Ja sitten kun tajuaa aamujen olevan oikeasti ihan jees, sängystä saattaa pystyä nousemaan vieläkin aiemmin ja samalla tekemään vielä enemmän tilaa niille omille lempparijutuille.

Mitä kaikkea sun aamurutiineihin kuuluu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *