Liikunta ja hyvinvointi

Mun suosikkitavat treenata juuri nyt

Siitä onkin vierähtänyt pieni tovi kun oon viimeksi kertonut päivitystä treeneihin liittyen. Moni pidempiaikainen seurailija varmaan muistaa, että muutamia vuosia sitten rakastin salilla treenaamista, eli sitä perinteistä painojen nostelua ja lihaskunnon parantamista. Tänä päivänä tykkään kuitenkin käydä enemmän erilaisilla tunneilla, kuten tanssitunneilla, body combatissa ja erilaisissa lihaskuntoon keskittyvissä treeneissä. Viimeisen puolen vuoden aikana oon käynyt myös tosi paljon joogassa, jonka erilaiset tyylit on saanut mut kiinnostumaan joogasta vieläkin enemmän. Tiivistän siis pienen treeniupdaten tähän postaukseen ja koitan kertoa mahdollisimman kattavasti miten treenaan viikosta toiseen, onko mulla mitään tiettyä ruokavaliota ja mitä tavoitteita ja toiveita mulla on tulevaisuutta varten.

Jooga tämän hetken lempparina

Pakko myöntää, mun mielestä oli jotenkin hassua lukea tuo mun edellinen treenipostaus. Vanhojen juttujen lukeminen ja omien mielipiteiden muisteleminen on yksi niistä tärkeimmistä syistä, miksi kirjoitan blogia. Edellisessä postauksessa kerroin teille mun joogamotivaatiosta ja siitä, kuinka mun ei tee mieli astua edes matolle. Mua kiinnosti silloin lähinnä treenaaminen ja juokseminen, mikä mua on nyt puolen vuoden ajan taas kiinnostanut paljon vähemmän.

Jooga tämän hetken suosikkina

Koska omat mielipiteet ja mielenkiinnon kohteet vaihtuvat melko nopeatempoisesti, en halua koskaan ottaa mitää sen suurempaa stressiä liikunnasta. Panostan yleensä juuri siihen mikä tuntuu juuri sillä hetkellä hyvältä. Viime keväänä se oli juokseminen, nyt viimeisen neljän kuukauden ajan se on ollut ehdottomasti jooga. Tähän muutokseen on vaikuttanut tietenkin myös monet eri asiat, kuten muutto Göteborgiin, uusi sali sekä vuodenaikojen vaihtuminen.

Hitaan joogan rentouttava vaikutus

Kerroin viime postauksessa kuinka jooga oli ollut mulle henkireikä jo parin vuoden ajan, mutta yhtäkkiä se vain katosi mun rutiineista. Kun pääsin aloittamaan joogatunnit täällä Göteborgissa, sain mun intohimon joogaa kohtaan takaisin, ja siitä on tullut ylivoimaisesti mun lemppari muoto treenata. Käyn Satsin (suomessa ilmeisesti tunnetaan nimellä Elixia) salilla, jolla on HiYoga -niminen joogapuoli. Noin 100 kruunulla saa tuon HiYoga-jäsenyyden, joka antaa mahdollisuuden osallistua kaikille joogatunneille. Tarjolla on Yin joogaa, Vinyasaa, Ashtangaa, hot joogaa sekä Hatha joogaa. Tämä viimeisin oli mulle uusi tuttavuus, ja siitä onkin tullut mulle uusi lemppari Yin Joogan ja hot joogan lisäksi. Voin tehdä tulevaisuudessa hieman kattavamman joogapostauksen, missä voin kertoa enemmän mun omia kokemuksia!

HiYoga tilat Göteborgissa

Pointtina oli kuitenkin se, että mun kivut on vähentynyt huomattavasti sen jälkeen kun aloitin Hatha – ja Yin -joogan. Molemmat näistä ovat hidastempoisia joogalajeja, Yin-jooga tosin vielä paljon hitaampi. Musta tuntuu että mun kroppa on tarvinnut rentoutumista, ja näiden joogatyylien avulla oon saanut enemmän rakennettua mielen ja kehon välistä suhdetta. Molemmissa tyyleissä on tosi paljon meditaatiota, hengittämisen opettelua ja muita harjoituksia, mikä on antanut mulle mahdollisuuden saada erilainen näkökulma mun oireisiin ja kipuihin. Lisäksi oon käynyt hot – ja vinyasa -joogassa, joista molemmat on saanut mun liikkuvuuden parantumaan ja lihakset vahvistumaan.

Vaikka jooga onkin ihanaa ja tuloksia huomaa sekä kropassa että mielessä, ei se ole mikään ihmeparannus. Kaikkeen menee hirveästi aikaa mutta musta tuntuu että oon saanut tosi hyvän startin ainakin omiin ”ongelmiini”. 🙂

Body Combattia ja hauskoja tanssitunteja

Ja koska haluan sisällyttää mun treeniin vähän jotain rankempaa osa-aluetta rauhallisten ja vähemmän rauhallisten jooga-tuntien lisäksi, oon päättänyt pitää body combatin viikoittaisena rutiinina. Yritän käydä Body Combat -tunneilla kerran viikossa, ja siitä on tullut myös yksi mun lempparitavoista saada hiki pintaan. Kyseessä on siis taistelulajeista inspiraatiota saanut ryhmätunti, jossa nyrkkeillään ilmaa, tehdään potkuja, hypitään, pompitaan ja kaikkea muuta hauskaa. Lisäksi tietenkin tehdään vatsoja, punneruksia ja burpee -liikkeitä. Treeni kestää noin tunnin, ja joka kerta oon niin loppu mutta samalla niin onnellinen!

Toisena lempparilajina on tietenkin tanssi, jossa käyn myös kerran viikossa. Kyseessä on myös ryhmätunti, jossa käydään läpi samaa kategoriaa pari viikkoa ja sitten tulee uusi tilalle. Rakastan tanssia ja tälle tunnille lähden aina enemmän kuin mielelläni.

Kuminauhasta ja pienistä salitreeneistä apua kipuun

Mun yläselkäkivut sai aika hyvin kyytiä vuoden alussa. Aloitin treenit hieman varovaisemmin ja pyrin viettämään muutamia tunteja viikossa salilla pelkkää yläselkäjumppaa tehden. Tähän ei kuulu mitkään suuremmat painot, vaan oon yrittänyt aktivoida lapojen välisiä lihaksia kuminauhalla, roikkumalla ja kantamalla pieniä painoja edes takaisin. Ensimmäisellä viikolla mun kivut lähtivät kokonaan pois, mutta seuraavan viikon hieronnan jälkeen ne tietenkin palasivat kahta kauheampina. Se on kuitenkin ihan normaalia huonosta ryhdistä tulleen kivun kanssa, ja mun tavoittena onkin jatkaa säännöllistä jumppailua ja jokapäiväistä venyttelyä – sekä tietenkin hieronnasta käymistä, vaikka se kerta saikin paikat vielä kamalampaan kuntoon. 😀

Kotiruokaa ja herkuttelua

En oo koskaan laskenut kunnolla kaloreita. Vuosi sitten latasin sovelluksen, jonka avulla pystyi katsomaan suurinpiirteisiä lukuja mutta kyllästyin siihen tosi nopeasti. Syön mielestäni terveellisesti ja monipuolisesti, ja en ainakaan tässä vaiheessa halua käyttää aikaa ruuan laskemiseen, varsinkin kun tykkään liikkua lähinnä liikkumisen ilosta ja sen tuottamasta hyvästä olosta.

Oon oikeastaan aina ollut 70% kasvissyöjä. En oo koskaan tykännyt lihasta, mutta viimeisten vuosien aikana oon alkanut kääntyä enemmän ja enemmän kasvissyöjäksi. Nyt oon ollut ainakin puoli vuotta syömättä lihaa ellei satunnaisia kertoja lasketa, mutta pyrin siihen että en söisi lihaa enää ollenkaan. Kotona tehty ruoka ja ulkona tilattu ruoka on mulle kuitenkin aina kasvisvaihtoehto!

Oon todella heikko herkuille, varsinkin suklaalle ja joskus tuntuu että oon juuri suklaaseen vähän liiankin addiktoitunut. Nyt koitan kuitenkin säästää herkuttelun vain viikonlopuille, koska mun maha ei oikein kestä suklaata ja liiallista sokeria refluksin vuoksi. Viime syksynä tuli herkuteltua aika paljon, minkä pistän kuitenkin vain pimeyden ja tylsyyden piikkiin. Tähän mun on pakko sanoa, että Maltalla asuessa herkkuja teki mieli niin paljon vähemmän. Johtuu kyllä varmaan siitä, että Suomessa ja Ruotsissa ne herkut on 100 kertaa parempia 😀

tämän hetken treenisuunnitelmat

Mun unelmia treenaamiseen liittyen

Mä haluaisin NIIN paljon taas nostamaan painoja ja kehittymään siinä. Musta tuntuu että musta on tullut enemmän tälläinen cardio-pupu, ja haluaisin hirveästi kehittää lihaksia ja tulla vahvemmaksi sitä kautta. Tykkään tosi paljon mun tämän hetkisestä ”treeniohjelmasta” ja se saa mulle hyvän olon, mutta vaihtelu voisi virkistää. En kuitenkaan uskalla lähteä tekemään yhtään mitään ennen kuin oon täysin varma että mun liikkuvuus on tarpeeksi hyvä ja en kipeydy heti yhden treenin jälkeen niin paljon että menetän yöunet niska – ja pääkipujen takia.

Sitä ennen haluan kuitenkin keskittyä joogaan, erilaisiin asentoihin sekä ryhdin parantamiseen. Haluaisin oppia seisomaan käsillä pidempään, voimistaa corea ja saada takareidet notkeammaksi. Tavoitteita on monia, mutta ne ei oikein toteudu ihan yhdessä yössä. Toivottavasti kärsivällisyys palkitaan!

Mun ohjelmaan täytyy mahduttaa myöhemmin myös juoksulenkit. Göteborgsvarvetin puolimaraton siirrettiin tälle keväälle, ja haluan päästä lenkkipoluille harjoittelemaan hyvissä ajoin ennen tuota 21 km koitosta. Onneksi täällä on niin harvoin lunta ja jäätä, että juokseminen onnistuisi helposti jo nyt. Ehkä seuraavan hyvän kelin tullen suuntaan taas juoksemaan ja katson onnistuuko se enää yhtä hyvin kuin viime keväänä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *