Liikunta ja hyvinvointi

Mitä joogasta voi oppia? – Psyykkiset hyödyt

Oon joogannut enemmän tai vähemmän jo useamman vuoden ajan. Jooga oli mulle yksi suurimmista tukipilareista poikkeusolojen alettua vuoden 2020 alussa, jolloin siitä tuli mulle päivittäinen rutiini. Oon onnellinen että oon löytänyt joogan, sillä se ei oo ainoastaan parantunut mun fyysistä kuntoa ja liikkuvuutta, vaan myös pääkopan sisäisiä ajatuksia ja erilaisten asioiden hyväksymistä. Jooga tuo mulle aika paljon turvaa hankalien asioiden käsittelyssä, ja se on saanut mut tuntemaan itseni paremmin ja opettanut monia erilaisia asioita. Tässä postauksessa haluankin kertoa teille viisi asiaa, jotka oon oppinut joogan kautta.

1. Oman kehon ja terveyden arvostaminen 

Joogaaminen on antanut mulle mahdollisuuden keskittyä omaan kehoon paremmin. Oon tottakai arvostanut omaa kehoa ja terveyttä myös aiemmin, mutta tuntuu että nyt suojelen sitä aiempaa enemmän. Koitan liikkua säännöllisesti mutta kevyesti, ja pidän huolen että en päästä ‘’hauskanpitoa’’ ja terveellistä elämäntyyliä liialliseen epätasapainoon. Oon ollut nuorempana aika kova bilettämään ja tykkään edelleen käydä ulkona silloin tällöin, mutta nykyään en halua päästää sitä enää siihen pisteeseen, että kävisin esimerkiksi enemmän ulkona kuin pitäisin huolta terveellisistä elämäntavoista. 

2. Kärsivällisyys – kaikkea ei tarvitse kontrolloida

Vaikka oon joissain asioissa todella rauhallinen ja pitkäpinnainen ihminen, oon luonnollisesti joissain asioissa myös kärsimätön. Jooga on opettanut mulle sen, että jotkut asiat eivät vain tapahdu juuri sillä tavalla kuin haluaa. Jos bussi lähtee juuri silloin kun oon tulossa pysäkille tai kassajono etenee maailman hitainta vauhtia, pysyn nykyään paljon rauhallisempana kuin aiemmin. Huonoja päiviä mahtuu tottakai kaikkien elämään, mutta mun mielestä on ollut siistiä huomata, millainen vaikutus joogaamisella on omaan kärsivällisyyteen. Pystyn ajatella asioita laajemmalta mittakaavalta, ja näin en hermostu turhaan typeristä ja turhanpäiväisistä asioista. Huonojakin päiviä silloin tällöin tulee väistämättä eteen, sillä me ollaan kaikki ihmisiä.

3. Kipu on väistämätöntä mutta kärsimys ei 

Oon kärsinyt jo pitkään kroonisista kivuista sekä selässä, niskassa ja ylävatsassa. Jooga on opettanut mulle sen, että kipua ei ole mahdollista väistää elämän aikana ja kaikki tulee kokemaan sitä enemmän tai vähemmän. Voin myöntää että oon itse pyörinyt aikalailla itsesäälissä pari ensimmäistä vuotta omien kipujeni kanssa, ja etsin apua koirien ja kissojen kanssa eri lääkäreiltä. Joskus olin niin väsynyt omaan kroppaani, että purskahdin itkuun. Apua lääkäreistä on tottakai ollut, mutta jossain vaiheessa vain tajusin että mun pitää itse vain jaksaa taistella sitä kipua vastaan ja koittaa vain olla parempi joka päivä – kukaan ei tule tekemään sitä mun puolesta. Ja sen tajuaminen on auttanut niin paljon. 

4. Aina on parempi ehkäistä kuin korjata

En oo lääkevastainen ja uskon lääketieteeseen, mutta en usko siihen että jokaiseen vaivaan otetaan särkylääke jos toinenkin. Kun mulle muutama vuosi sitten todettiin refluksitauti, söin siihen lääkkeitä vähintään ensimmäisen vuoden ajan. Kuulin kuitenkin enemmän ja enemmän huonoja puolia esimerkiksi happosalpaajien syömisestä, jonka johdosta päätin syödä lääkkeitä ainoastaan pahimpina aikakausina. Kun en syönyt enää lääkkeitä, huomasin että esimerkiksi hyvällä ruokavaliolla, terveellisillä elämäntavoilla sekä stressinhallinnalla on mahdollista päästä tosi pitkälle. Mulla on tietenkin välillä oireita, mutta ne eivät haittaa enää mun elämää samalla tavalla koska oon saanut vähennettyä niitä niin paljon elämäntyylin vaihtamisella. Viimeksi söin lääkekuurin ennen joulua vatsataudin yhteydessä, mutta muuten oon saanut pidettyä mun elämäni melko lääkevapaana refluksitaudin puolesta.

Tähän haluan vielä disclaimerina sanoa, että kaikki kipu on erilaista ja joku vain yksinkertaisesti vaatii lääkehoitoa. Mutta mun mielestä kannattaa kuitenkin aina kuunnella sitä omaa kroppaa, sillä miltei jokainen kipu kertoo lähes aina siitä että jokin on pielessä. Ja kun koittaa selvittää mikä on pielessä ja minimoida tämän jälkeen kaikki ne tekijät jotka ongelmia aiheuttaa, vähenee oireet varmasti ja elämänlaatu paranee!

5. Hengityksen laadun parantaminen

Oon ollut pienestä pitäen pintahengittäjä ja en ole todellakaan ole tämän pallon päällä ainoa. Moni ihminen ei välttämättä edes tajua sitä, kuinka pinnallista hengitys voi joskus olla. Joogassa on paljon Pranayama-harjoituksia, joissa keskitytään vain ja ainoastaan hengitykseen ja sen laatuun. Siinä keskitytään myös siihen, että onko hengittäminen pakotettua vai liikkuuko se automaattisesti aivan kuin sen kuuluukin. Näiden harjoitusten tekeminen on saanut mut olemaan enemmän tietoinen mun omasta hengityksestä, ja pitämään huolta ettei se pääse menemään liian pinnalliseksi esimerkiksi stressaavan työpäivän aikana. Ja sen kyllä huomaa jos hengitys on ollut liian pinnallista; huono olo, päänsärky ja ylijännittyneet lihakset on aika suuri merkki siitä. 

Jooga ei siis oo mulle ainoastaan tapa pysyä kunnossa, vaan se on kasvattanut mua myös paljon henkisesti. Oon tosi kankea, mulla on heikko yläkroppa enkä pääse kaikista hankalimpiin asentoihin, mutta se onkin sen kaiken idea. Sanotaan että joogassa se asento ei olekaan se pääpointti, vaan kaikki se mitä tapahtuu matkan varrella – sekä kropassa että pääkopassa. Kliseisesti sanottu, mutta kliseet onkin yleensä täysin totta.

Mitä kaikkea jooga on sulle opettanut?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *